Kirjauutuuksia

Sain loistavia uutisia!

Else Østergård, Anna Norgàrd ja Lilli Fransen ovat julkaisemassa todella mielenkiintoisen kirjan Nordbomønstre – dragtsnit fra middelalderen ja se julkaistaan myös englanniksi nimellä Medieval Garments Reconstructed: Norse Clothing Patterns.

Hassua kyllä, amerikkalaisen kustantajan sivuilla (jossa ainakin amerikkalaiset voivat jo tehdä enakkotilauksen, sillä eurooppalaisten puolella Oxbowssa kirjaa ei vielä ole) kirja on nimellä Norse Clothing Patterns: Reconstructions of Viking Garments from Greenland. (ETA: nyt on kirjan nimi muutettu.)

Kirjan sisältö kuulostaa todella mielenkiintoiselta. Else Østergård on kirjoittanut lyhyen johdannon, jossa kerrotaan Herjolfsnesin löydöistä (Tanskan kansallismuseossa olleet Herjolfsnesin puvut olivat muuten viime keväänä Østergårdin tutkittavina ja konservoitavina, joten saattaa olla, että uutta tietoa on tulossa). Anna Norgàrdin kirjoittama tekniikkaosio kattaa langan ja kankaan tuotannon, värjäämisen sekä vaatteiden leikkuun ja ompelun. Viimeinen osio koostuu vaatteiden, huppujen ja sukkien kaavoista ja ompeluohjeista, ja siitä vastaa Lilli Fransen.

*Squee!* En malta odottaa tätä kirjaa!

Toinen todella mielenkiintoinen kirja on CTR:n vuonna 2006 pidetyn Medieval broadcloth – Production, trade, consumption and use -seminaarin julkaisu The Medieval Broadcloth: Changing Trends in Fashions, Manufacturing and Consumption, jota voi jo ennakkotilata Oxbown sivuilta.

Itseäni kiinnostavat erityisesti Heini Kirjavaisen artikkeli ”A Finnish Archaeological Perspective on Medieval Broadcloth” sekä Camilla Luise Dahlin ”Mengiað klæthe & tweskifte klædher. Marbled, Patterned and Parti-coloured Cloth and Clothing in Medieval Scandinavia”, mutta kirja on kyllä kokonaisuudessaan niin herkku, että se on pakko hankkia.

***

Palautan muuten proseminaarini tänään. Muokkaan siitä vielä kandintyön saamani palautteen peruteella, ja vamaan laitan vasta sen editoidun version nettiin. Tällä hetkellä on sellainen tunne, että työ on ihan kauhea ja tosi amatöörimäinen, enkä kehtaa näyttää sitä ikinä kenellekään. Ehkä se siitä vielä. Nyt on kuitenkin korkea aika mennä takaisin kirjoittamaan.

7 kommenttia artikkeliin ”Kirjauutuuksia

  1. Elina sanoo:

    ÖÖÖöÖÖÖÖöööö! Tuo oli spontaani reaktio noin mainioihin kirjauutisiin! Kiitos vinkistä – ihan mahtavaa. Pitää ehdottomasti tilata. Ja nythän on se vielä ilmestynyt se uusi medieval clothing ja textileskin.

    Ps. Jos yhtään lohduttaa, omat työt vaikuttavat ihan normaalisti tosi noloilta kun niitä palauttaa. Olin aikoinaan gradustani ihan varma että se, juuri se vihdoin osoittaa minut idiootiksi ja on nolointa ikinä. Sitten siitä tulikin hyvä arvosana ja kauheasti kehuja. Ja kun aikaa kului ja hiljan selasin sitä, se ei ollut yhtään nolo.

    pps. Jos et laita sitä nettiin, saisiko sitä luettavakseen privana? Se on varmasti tosi mainio ja aiheena huippukiinnostava.

  2. Elina sanoo:

    Ai niin, vielä – Tiedätkö koska se edellisen NESATin julkaisu ilmestyy? Sen aikataulu (samoin kuin niiden luentojen laittaminen katsottavaksi CTR:n sivuille) tuntuu vain venyvän.

  3. Piia sanoo:

    No älä! Hyvä etten tuoliltani pudonnut, kun luin noista. Ja noita Herjolfsnesin kaavoja ollaan odotettu 20-luvulta asti, eli oli jo aikain!

    NESATin julkaisusta en valitettavasti tiedä mitään, se tosiaan on venynyt ja venynyt. Voisin yrittää ottaa asiasta selvää tänään.

    Ja kyllä tää prosemma-ahdistus tästä, osittain hermostuttaa vaan siksi, että tiedän muidenkin, kuin ryhmäläisteni ja ohjaajani lukevan työni. Koska nehän ei huomais, vaikka kirjoitaisin sinne mitä puuta heinää tahansa kåpa-termin merkityksestä 🙂 . Teksti tulee tänne varmaan jossain vaiheessa, mutta olin ajatellut pyytää siitä parilta ihmiseltä ensin kommentteja. Voisin vaikka lähettää sen sulle ensi viikolla, jos viitsisit antaa siitä hieman palautetta.

  4. Elina sanoo:

    Joo 1: Ihmettelinkin vähän sitä miksei Woven into the Earthissa ole kaavoja ja on mahtavaa saada nyt vihdoin jotain uutta niiden monta kertaa puutteellisiksi todettujen viivapiirrosten tilalle.

    Joo 2: Kommentoin sitä mielelläni! Laita tulemaan vaan.

  5. Jenni sanoo:

    Näin viime kevään oman proseni kanssa tuskailleena: hyvin se menee. Oma proseni oli ihan surkea räpellys, mutta kandiksi sain siitä muokattua jopa omasta mielestäni hyvän tekstin.

    Tsemppiä! En mäkään uskonut, että omastani mitään tulisi, mutta kyllä se siitä.

  6. Piia sanoo:

    Hih, ainoa lohduttava ajatus tuon kirjoitusprosessin aikana olikin, että onneksi sitä voi muokata kandiin 🙂 .

    Saan työstäni palautetta tänään… Jaiks!

Jätä kommentti